Project Description

As in most cases, the overall design of this landscape is driven by existing solar patterns. The space here is long and thin and moves from sun to shade and the winding creek bed ties the entire landscape together. The southwest corner being the sunniest, it is the best area for a lawn and social area. Moving Northeast, the area becomes shaded by existing trees from both on site and from the neighboring property. The shade opens where the creek bed is
concentrated for drainage. This gives a unique opportunity for rain garden plantings in the low area, a play area for dogs by widening the pathway here, and a succulent garden along the house. Beyond that the shade becomes thick again. This area is primarily a utility area and will be framed by evergreen native plantings as a privacy screen from the neighbors.